Desembre Europeu 2021: Comboi Europa | València, 1-20 desembre 2021 #DesembreEuropeu2021 #EUYearOfRail

Sábado, 20 Noviembre 2021 10:11 Escrito por 

Decembreeuropeu2021 cartel 01Aquest projecte té el seu origen en l’impuls i la coordinació de diversos organismes pertanyents a la Universitat de València, com són El Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, el Col·legi Major Rector Peset i el Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València. I és fruit de la col·laboració de diverses institucions i organismes públics externs i que són la Delegació del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València i la oficina Europe Direct de Valencia.

 

 Programa

 


2021 Logo corredor MediterraneoWebinar
Presentació del Sistema de Información Geográfica del Corredor Mediterráneo
Dimecres, 1 de desembre de 2021. 11 h. En línia.

A càrrec de Josep Vicent Boira (Comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani ADIF) i Matteo Berzi (Oficina del Corredor Mediterráneo). Presentació de Rafael Boix, professor de la Facultat d’Economia de la Universitat de València. Webinar adreçat a l’alumnat de la UV (Economia, Geografia, Sociologia) i la UPV (Enginyeries, Camins, etc). Amb la col·laboració de la Facultat d'Economia de la UV

Vídeo del seminario: https://youtu.be/pBxvIPa-or8

El Corredor Mediterrani: eix vertebrador del territori d'Espanya, motor per al desenvolupament socioeconòmic de les ciutats i de les Comunitats Autònomes que travessa, promotor de la transició ecològica del transport de mercaderies i de viatgers. Aquest portal permet explorar el Corredor a través d'un Visor Cartogràfic que reflecteix la visió de l'Oficina del Comissionat de Govern: el Corredor Mediterrani ha de ser visible, explicat i entés. El visor està disponible en la seua versió bàsica o avançada.

 

Logo PE

 

Els Estats Generals d’Europa
Transport i medi ambient

Divendres 3 de desembre de 2021, 10.30 h. Activitat en línia.

Sessió 1. Transport i Pacte Verd Europeu
Ponent: Isabel García Muñoz (Eurodiputada PSE).
Exposició de vint minuts a càrrec de la ponent, per a procedir a continuació a respondre les preguntes de l’alumnat assistent.
Divendres 3 de desembre: 10.30-12 h.

Pausa (12-12.30 h.).

Sessió 2. Transport i Turisme, l’impacte a la ciutat
Ponent: David Hammerstein (Eurodiputat Els Verts 2004-2009).
Exposició de vint minuts a càrrec del ponent, per a procedir a continuació a respondre les preguntes de l’alumnat assistent.
Divendres 3 de desembre: 12.30-14.00 h.

Inscripcions gratuïtes. Event limitat a cent persones. Al finalitzar les sessions s'expedirà un certificat d'assistència.


Decembreeuropeu2021 cartel 01Taula Redona
Rodalies vs. Grans Projectes?

Dijous, 9 desembre 2021. 19 h.
Col.legi Major Rector Peset UV.

Amb Josep Vicent Boira (ADIF), Tomás Ruiz (ETS Ingeniería de Caminos, Canales y Puertos UPV), Roser Obrer (Conselleria de Política Territorial GVA) i José Enrique Cortina, Gerent Rodalies C.V. Renfe. Moderació a càrrec de Cristina Vázquez (Diari El País).
Amb la col.laboració de ADIF-Ministerio de Fomento.

Entrada gratuïta, aforament limitat.
Audio: https://go.ivoox.com/rf/79524096

 

Logo MHdE

Programa de ràdio
Una Historia d'Europa a través del ferrocarril
Momentos históricos de Europa és un programa de Ràdio Clàssica de RNE dirigit per Mercedes Menchero.
Divendres, 10 de desembre de 2021. 01 h.
Difusió en línia com a part de la programació de Ràdio Clàssica RNE.
Programa completo: https://bit.ly/3poItEQ

Momentos históricos de Europa és una proposta radiofònica de Mercedes Menchero per a Ràdio Clàssica d'RNE. S'emet els divendres a les 1 h. de la matinada. En Momentos históricos de Europa s’aborden alguns dels esdeveniments i figures que han construït la Història del nostre continent, com Robert Schumann, el "pare d'Europa", la Caída del Muro de Berlin o l'entrada de Carles III a Madrid. La Música que sona és la de compositors contemporanis a cada personatge i el seu moment.


logo FGUV

Café amb projectes
La FGUV i els programes europeus 
Divendres, 10 de desembre de 2021. 11 h.
Col.legi Major Rector Peset. Aula de Seminaris

Presentació a càrrec de Jeff Alberghi (EuropImpulse). Aforament limitat. Esdeveniment amb invitació. Contacte: Alfonso Moreira (Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.) tel. 963 828 747.


Musicos

Música 
Concert a càrrec dels intèrprets: Jorge Masó Lorente, clarinet, y Kei Hikichi, piano
Diumenge,12 de desembre de 2021. 12 h.
Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Programa: Legacy. Autors: J. Brahms, C. Debussy, M. Mangani, etc.
Organitzat per l'Aula de Música del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València. 

Tots els concerts són amb entrada gratuïta amb invitació que cal reservar en https://events.fundacio.es/o/40 a partir de 72 hores abans de l'inici del concert.

Logo Open Europe

 

Presentació
Projecte Open Europe

Dimarts, 14 de desembre de 2021, 13 h.
Facultat d’Economia. Saló de Graus

Open Europe és un llibre de text en línia sobre les diverses polítiques de la Unió Europea, una obra col·lectiva sot ala direcció de Cecilio Tamarit en la que participen professors de diferents universitats i disciplines a les que ens donen l'europeisme, així com professionals de diverses entitats, com la Generalitat Valenciana o el Banc d'Espanya. El projecte s'ha cofinançat amb ajuda de la Unió Europea a través del programa Erasmus+ per a la constitució del Centre d'Excel·lència Jean Monnet sobre Integració i Governació de la Universitat de València. L'execució del projecte s'ha realitzat a través del Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València.

https://www.openeuropeuv.es/


Portada libro

Literatura
Conferència El solatge de la Modernitat. Literatura i Cafè. a càrrec d’Antoni Martí Monterde | CANCELADO
Amb la presentació de Rafael Roca (Universitat de València)
Dimarts, 14 de desembre de 2021, 19 h.
La Nau UV. Aula Gonzalo Montiel.
Entrada lliure, aforament limitat.

Antoni Martí Monterde, és professor de Teoría de la Literatura y Literatura Comparada en la Universitat de Barcelona. A banda de diversos articles sobre Josep Pla, Walter Benjamin, Joan Fuster o Xavier de Maistre, com a assagista ha publicat “J. V. Foix o la solitud de l'escriptura” (premio Joaquim Xirau 1997, Edicions 62, 1998), un estudi sobre el pensament poètic d’avantguarda,i és coautor de Teoría de la literatura y Literatura comparada (2005). També ha publicat poesia: “Els vianants” (1995) i narrativa: “L'erosió” (2001) (premio de los Escritores Valencianos, 2002), relat d’un viatge literari a Argentina, concretament a Buenos Aires i Rosario. En “L'erosió” es troba també l’ origen del seu últim llibre, Poética del Café. Un espai de la modernitat literària europea (finalista del premi Anagrama d’assaig, 2007) i que indaga sobre l’evolució i actualitat dels cafés literaris.


EEPLLV F.GonzAlez 2021 12 15

Conferència magistral Manuel Marín
El futuro de Europa a càrrec de Felipe González Marquez
Dimecres 15 de desembre de 2021. 12 h.
La Nau UV. Paraninf. Cicle Les raons d’Europa
Entrada gratuïta, aforament limitat
Vídeo: https://youtu.be/suK_rVx1h8o

Ha arribat el moment de fer de la UE una potència política, democràtica, industrial, cultural, ecològica i social, capaç de defensar els interessos i els valors dels ciutadans. Tenim el deber col·lectiu d'actuar i assumir aquesta responsabilitat.

Organitza: Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Esport i el Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València


CARTELL Europes Menudes

Teatre
El viatge impossible
Escena Erasmus Projecte Teatral Europeu de la Universitat de València.
Un text original de Daniel Tormo, Guada Sáez. Isabel Martí i Gemma Miralles. Direcció: Josep Valero.

Dimecres 15 de desembre de 2021. 20 h.
Teatre Talía de València. 

Espectacle gratuït fins a completar aforament.

Sempre hem sentit curiositat per saber què hi havia més enllà de les muntanyes, del mar, de les estrelles. Hem construït la nostra història a força de viatges. L'Europa que habitem és filla dels moviments dels antics pobladors, les rutes dels exploradors, els investigadors, els emissaris, els viatges dels soldats a les guerres, els viatges dels pelegrins i dels estudiants que des del S. X han caminat pel continent per ampliar-ne els coneixements. Però avui viatjar és complicat. Hem viscut un any en què anar al poble del costat, a una altra comarca o a una altra autonomia era tot un viatge. Hem viscut uns mesos en què sortir a comprar era tot un viatge; en què treure el gos a passejar era tot un viatge. Escena Erasmus ha pensat que, ara que no podem viatjar lluny, potser és moment de fer viatges de tornada. De conèixer els llocs d'on venim. De retrobar-nos amb carrers alliberats de trànsit. D'allunyar-se de llocs massificats. De tornar als pobles.

Escena Erasmus (Premi Carlemany de la Joventut de Parlament Europeu 2011 i Premi Europeu del Patrimoni 2018 de la PEARLE Live Performance Europe) és un projecte internacional de la Universitat de València, pioner a Europa. Aquest projecte pretén aprofitar el potencial creatiu dels estudiants Erasmus i locals i posar-lo al servei de la construcció d’una identitat europea, crítica i lliure, a través de les arts escèniques. Un dels objectius centrals és consolidar la xarxa Erasmus Europe on Scene Network (EUSCN) per a promoure la creació d’espectacles i construir un instrument de noves oportunitats d’integració social, cultural i lingüística a les seus internacionals del projecte.

 


Decembreeuropeu2021 cartel 01Debat
Ferrocarril i Canvi Climàtic

Dimecres, 15 de desembre de 2021, 19 h.
La Nau Universitat de València. Aula Magna.
Entrada lliure, aforament limitat.

Amb Josep Vicent Boira (ADIF), Celsa Monrós (Generalitat Valenciana), Sergi Campillo (Ajuntament de València), Jonathan Sánchez (ADIF). Moderació a càrrec de Laura Ballester (Diari Levante-EMV).
Amb la col.laboració de ADIF-Ministerio de Fomento.
Audio: https://go.ivoox.com/rf/79711197

El ferrocarril és indispensable per a complir amb els objectius ambientals i climàtics ja acordats, i que es necessiten per a respondre a l'emergència climàtica a través del procés de transformació i transició del transport i la mobilitat. La seua sostenibilitat, alta capacitat i operativitat converteixen al transport ferroviari en palanca principal per a aconseguir la descarbonització del nostre país contribuint, al mateix temps, a la vertebració del territori nacional i a un increment de la seua competitivitat i connectivitat amb Europa.

 

Portada

Presentació de llibre
La Vía Augusta del segle XXI: el corredor mediterrani contra la Espanya radial
Josep Vicent Boira
Pòrtic, 2021. Premi Carles Rahola d’Assaig 2021

Dijous, 16 desembre 2021, 19 h.
Llibreria La Batisfera (Reina, 167, 46011 València)
Entrada lliure, aforament limitat.
Podcast: https://go.ivoox.com/rf/79809601

En aquesta obra, el també comissionat del Govern per al corredor mediterrani, repassa l’accidentada trajectòria del corredor mediterrani, des dels llargs efectes de la decisió d’Espanya i Portugal de tenir una amplada de via diferent a la de la resta d’Europa fins a la situació actual.  S'analitzen la dècada ominosa (2002-2011) i la dècada lluminosa (2011-2021), amb protagonistes tan antagònics com José M. Aznar i Eliseu Climent, Loiola de Palau, Ana Pastor o Artur Mas. S'hi aborden projectes polítics com l'Euroregió de Pasqual Maragall o el “regionalisme” mediterrani de certa dreta, propostes alternatives al model centralista més dur. Josep Vicent Boira anuncia una aposta decidida per una xarxa de transports que hauria de tenir unes profundes implicacions a les terres de parla catalana.

 

Cartel

Cinema
Premis Europeus Lux 2020
Projecció de la pel·lícula Corpus Christi de Jan Komasa (Polonia i Francia, 2021)

Divendres, 17 desembre 2021, 19 h.
La Nau UV. Aula Magna.
Entrada lliure, aforament limitat.

La pel·lícula està parcialment basada en la història real d'un jove ex-convicte que n'experimenta una transformació espiritual i vol esdevenir sacerdot. Per un gir del destí, acaba assumint la responsabilitat d’una parròquia en una xicoteta ciutat polonesa. A mesura que avança la història, s'enfronta a un tràgic secret que angoixa la comunitat. Així, a través de la història d'aquest carismàtic predicador, el director reflecteix allò que és capaç de crear una societat i allò que ens fa susceptibles als líders, tant si són reals com si no.

Amb el suport de la Oficina del Parlamento Europeo en Espanya.

 

#DesembreEuropeu2021
Comboi Europa
Any europeu del Ferrocarril 2021
València, 1-20 desembre 20201

 

 

Organitza
Universitat de València
Ajuntament de València
Generalitat Valenciana
Fundació General de la Universitat de València

Entitats col.laboradores
CM Rector Peset de laUniversitat de València
Centre de Documentació Europa de la Fundació General de la Universitat de València
Area d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València
Servei de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat de València
Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València
Escena Erasmus de la Universitat de València
Europe Direct Comunitat Valenciana
Parlament Europeu. Oficina a Espanya
ADIF-Ministerio de Fomento
Radio Clásica RNE
Librería La Batisfera

Edicions anteriors
Desembre Europeu 2015: Les fronteres d’Europa | València, 1-18 desembre 2015
Desembre Europeu 2016: 30 anys d’Espanya a la Unió Europea | València, 1-20 desembre 2016
Desembre Europeu 2017: València capital Erasmus | València, 29 novembre-15 desembre 2017
Desembre Europeu 2018: Any Europeu del Patrimoni Cultural | València, 28 novembre-17 desembre 2018
Desembre Europeu 2019: La crisi climàtica | València, 28 novembre-20 desembre 2019
Desembre Europeu 2020: Europa en la nova normalitat: El futur d’Europa | 1-20 desembre 2020

Modificado por última vez en Lunes, 21 Noviembre 2022 09:30
Visto 2139 veces
Valora este artículo
(0 votos)

Esta web utiliza cookies con una finalidad estadistica y para mejorar su navegación