×

Advertencia

JUser: :_load: No se ha podido cargar al usuario con 'ID': 657

Veus sobre Europa

Lunes, 03 Marzo 2014 08:26 Escrito por 

CoverPublicar un llibre és també l’ocasió per a fer una sèrie d’actes a fi de presentar-lo i propiciar el debat. En el cas del meu llibre Europa: el somni i la realitat, hi ha hagut actes de presentació a Llíria, València, la Vall d’Uixó i Ontinyent; actes on la meua visió s’ha vist enriquida amb la d’altres persones. A tall d’exemple, ressenyaré algunes d’aquestes veus.

José Mª Garcia Álavarez-Coque, de la Universitat Politècnica de València, contempla Europa com un mitjà per a mobilitzar polítiques de gran interès per a la ciutadania. I una qüestió clau per a ell és com evitar posicions excessivament defensives i encoratjar una major obertura cap als canvis per part tots. Com a professor d’economia agrària, centra les reflexions en el àmbit de la PAC i creu que cal aconseguir un equilibri entre les orientacions “ruralista” i “agrarista” d’aquesta política. També considera necessari superar contradiccions en les relacions euromediterrànies i reivindica un lideratge de la Comunitat Valenciana en aquesta àrea.

Maruja Sornosa, que va ser membre del Parlament Europeu i col·laboradora de Saó, demana més Europa per a potenciar el desenvolupament sostenible. Argumenta que el canvi climàtic ja és un fet i hem de tractar d’evitar la catàstrofe. Espanya no compleix moltes mesures europees en aquest camp, i reivindica una acció més decidida de la Generalitat Valenciana a favor del desenvolupament sostenible al nostre territori.

Vicent Soler, degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, destaca el paper tan important que pot fer Europa en el canvi que necessita el nostre model productiu. Un canvi a favor d’una major diferenciació dels nostres productes i més innovació. Els instruments comunitaris poden ajudar-hi, i millorar també les condicions financeres de les petites i mitjanes empreses valencianes. Per a ell, el Pacífic s’està convertint en el centre del món emergent, i el corredor mediterrani resulta ara del tot vital per a millorar la posició competitiva de l’economia valenciana.

I Joana Vidal, ciutadana de Picanya i alumna meua en un curs de la Nau Gran, m’envia una nota en la qual reconeix que en un món globalitzat com el que vivim, amb les economies hegemòniques que hi ha i les emergents que s’obrin pas vertiginosament (Xina, Brasil i Índia entre d’altres), tenim més possibilitats de reeixir dins d’una Europa forta i ben travada econòmicament i social. Tanmateix, a Joana no li agrada com Europa està afrontant la crisi actual, ni el poder omnímode d’Alemanya per dictar-hi com s’han de fer les coses. Joana reivindica els principis que animaren el naixement del projecte europeu i es pregunta on queda el ple significat de la paraula integració, on queda la democràcia real i on la solidaritat.

A la fi, cal trobar un nou consens per a reconduir les coses. Un consens a escala europea entre les visions dominants als països del nord i del sud. Un consens a escala nacional i regional entre la dreta i l’esquerra. Una mirada no miop, dels ciutadans i dels polítics, que vaja més enllà del curt termini i d’interessos purament fragmentaris. Difícil, però necessari.

 

Josep María Jordán Galduf

Modificado por última vez en Martes, 15 Abril 2014 10:58
Visto 956 veces
Valora este artículo
(0 votos)

Esta web utiliza cookies con una finalidad estadistica y para mejorar su navegación