×

Advertencia

JUser: :_load: No se ha podido cargar al usuario con 'ID': 657

2013, un any de transició econòmica

Viernes, 01 Febrero 2013 00:00 Escrito por 

Alguns indicadors fan pensar que el 2013 serà un any de transició per a l’economia espanyola. Amb sort, la crisi pot quedar gradualment endarrere i aparèixer per fi certs senyals convincents de recuperació cap a finals d’any. El darrer informe mensual de La Caixa mostra signes que apunten ja en aquesta direcció, tot i que el camí no serà encara gens fàcil.

El primer d’aquests signes positius és la important correcció que s’ha operat en el desequilibri exterior. En efecte, el dèficit de la balança per comte corrent (que inclou la balança comercial, la de serveis, la de rendes i de transferències) va arribar al 10,6% del producte interior brut (PIB) el 2008, i d’aleshores ençà ha baixat fins aproximar-se a l’equilibri al desembre del 2012. És clar que això ha tingut lloc en un context de contracció de les importacions, però també d’augment de les exportacions impulsades per una millora de la competitivitat. Les empreses valencianes, per exemple, han recuperat la seua vocació exterior i han diversificat els seus mercats de destinació més enllà d’Europa.

En segon lloc, sembla també encarrilada la correcció dels desequilibris interns (el fiscal i el financer), si bé la delicada situació econòmica fa que aquest procés siga més lent que l’anterior. Després de dos anys d’enormes esforços de consolidació pressupostària, en 2013 la carrera continua per tal de situar el dèficit del sector públic (incloent-hi l’Estat, la Seguretat Social i les comunitats autònomes) en el 4,5% del PIB. Una bona notícia, però, és la relaxació de la prima de risc exigida al deute espanyol, tenint en compte els elevats venciments que s’hauran d’afrontar al llarg de l’any.

CoverTímidament tornen els inversors estrangers, i els avanços institucionals en l’àmbit europeu estan permetent una moderació de les tensions financeres. Entre aquests avanços, cal esmentar l’anunci d’Operacions Monetàries de Compravenda per part del Banc Central Europeu (BCE), la realització d’alguns passos cap a una unió bancària (amb la supervisió de la banca europea a càrrec del BCE) i la recapitalització del sistema financer espanyol amb fons europeus. En efecte, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha rebut un desemborsament important, en forma de bons del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MED), per tal de recapitalitzar diverses entitats bancàries (com ara Bankia) i posar en marxa la Sareb (amb els actius problemàtics d’aquelles entitats).

Per descomptat, tot això és només un primer pas cap a la recuperació econòmica, la qual difícilment podrà produir-se sense el suport del sector financer. El procés de despalanquejament del nostre país sembla canalitzat, però l’ajust pendent és encara considerable i limitarà la nostra capacitat de recuperació econòmica.

En definitiva, hi ha signes que permeten albirar una millora del panorama econòmic al llarg del 2013. És clar que això caldrà apuntalar-ho i potenciar-ho, la qual cosa no serà fàcil. Alguns dels factors que hi poden ajudar estan referits en el meu llibre Europa: el somni i la realitat que acaba de publicar Saó Edicions. Els invite a llegir-lo.

Josep María Jordan

 

Modificado por última vez en Jueves, 03 Abril 2014 12:33
Visto 884 veces
Valora este artículo
(0 votos)

Esta web utiliza cookies con una finalidad estadistica y para mejorar su navegación