×

Advertencia

JUser: :_load: No se ha podido cargar al usuario con 'ID': 657

Europa, el somni i la realitat. Introducció

Viernes, 01 Enero 2010 17:10 Escrito por 

Europa no és un lloc, sinó una idea.
Bernard-Hennri Lévy

 

Europa no ha deixat de ser un somni per a molts ciutadans des de fa molt de temps. Un somni d’unitat, de benestar, de pau, d’estabilitat, de llibertat, de democràcia, d’economia social de mercat. I aquest somni, fins i tot, ha inspirat un projecte europeu que té ja més de seixanta anys d’història. Un projecte que, en la pràctica, ha fet avançar molt la integració econòmica i social del continent.

Hi ha encara, tanmateix, una gran distància entre el somni i la realitat d’Europa. Una distància que sembla haver-se incrementat darrerament en temps de crisi. Un temps en què es parla sovint d’una Europa de distintes velocitats, d’una Europa fragmentada i, fins i tot, d’una Europa en perill de desintegració. Què hi ha de veritat en tot això? Quina és l’evolució real de la Unió Europea?

CoverCada país fa el seu camí en la Història. Això va dir en 1976 Ernest Lluch en el seu llibre La via valenciana, en què va explorar la forma de fer el seu propi camí històric el poble valencià. Doncs bé, parafrasejant aquelles paraules, també jo he volgut analitzar ací, en aquest llibre, la forma en què està fent en el present el seu camí en la Història la Unió Europea, entre tantes dificultats econòmiques i socials. El llibre és una crònica d’aquest camí, de com hem viscut les dificultats a distinta escala (internacional, nacional, regional) i de com s’hi ha tractat de respondre, amb més o menys encert.

La crònica abasta el període 2010-2012 en què, quan es pensava que el cicle econòmic remuntaria el vol, s’ha produït una altra recaiguda, encara més profunda, especialment a Espanya. La crisi sembla que no cessa. Una crisi complexa que s’allarga i s’allarga, sense que se n’albire fàcilment el final. Hi ha una contracció econòmica, a més d’una greu destrucció de llocs de treball. És una crisi financera, econòmica, social, política i de confiança en diverses institucions. La Unió Europea també està en qüestió. Què hi cal fer? Com adreçar els passos cap a una recuperació econòmica i una major esperança en el futur?

Europa és encara un projecte per completar i en redefinició constant. L’autor creu en aquest projecte i ha tractat d’estudiar-lo i explicar-lo, tant en les seues classes a la Universitat de València com en diverses publicacions, entre altres les revistes Saó, Mètode, Debats, Información Comercial Española i Ekonomiaz. El format de crònica d’aquest llibre fa que s’hi presenten unes observacions i unes reflexions en un ordre cronològic, de vegades referides a assumptes de més calat, i d’altres a aspectes més anecdòtics o personals. Unes observacions i unes reflexions que s’agrupen en tres capítols (el primer sobre el context de la crisi, el segon sobre la recerca de solucions i el tercer sobre la via europea), els quals es complementen amb un llarg epíleg sobre el futur de la UE. Al capdavall, és el relat i la visió d’un home condicionat per les seues pròpies circumstàncies. Un relat i una visió que, tot i que consideren un present tan delicat, no deixen de contemplar el futur amb esperança.

La crònica, a la manera de dietari, comença a la primeria de 2010, quan acabava d’entrar en vigor un nou Tractat de la UE (el Tractat de Lisboa) i començava el semestre en què Espanya assumia la presidència de torn del Consell de la Unió. Qui podia imaginar aleshores el curs que seguirien realment les coses?

CoverNomés uns anys abans, l’americà Jeremy Rifkin va publicar un llibre (El sueño europeo) amb una visió summament positiva de la UE, la qual, segons ell, seguia un model més apte per a enfrontar-se als reptes del segle XXI que el dels Estats Units. I l’anglés Mark Leonard va publicar un altre llibre (Por qué Europa liderará el siglo XXI) sobre els avantatges de la integració europea en el context d’una nova globalització multipolar. Tanmateix, uns anys després el pessimisme s’ha instal·lat fortament a Europa, engolida com està en un cercle viciós de problemes econòmics i socials.

El propòsit d’aquest llibre és aportar elements per a una interpretació adequada d’aquesta situació i suggerir vies per tal de poder superar-la. Vies que passen, certament, per assolir un major consens polític, econòmic i social a escala nacional i optar per una resposta més col·lectiva i cooperativa en l’àmbit europeu.

Josep María Jordán Galduf

Modificado por última vez en Sábado, 29 Marzo 2014 17:22
Visto 889 veces
Valora este artículo
(0 votos)
Más en esta categoría: Punt de partida »

Esta web utiliza cookies con una finalidad estadistica y para mejorar su navegación